De Russische start-up Apis Cor heeft een wereldprimeur met het eerste 3D-geprinte huis in Stupino, 100 km van Moskou. De ruwbouw van het piepkleine huis werd binnen 24 uur op locatie geprint. Apis Cor heeft de ambitie om betaalbare woningen sneller te ontwikkelen in zowel steden als braakliggende terreinen.
Voor het printen van het ‘Tiny House’ was 38 m2 bouwplaats nodig, tevens de oppervlakte van het huis zelf. De onderdelen van het huis werden met een mobiele 3D-printer in één keer op locatie geprint. Na het printen van de muren moest de mobiele 3D-printer met een kraan uit het gebouw worden getild.
Apis Cor wil met de geavanceerde 3D-printtechniek de bouwsector in Rusland efficiënter maken. Volgens de Russische start-up heeft de 3D-printer als voordeel dat het bouwproces geen bouwafval oplevert. De zelfdragende muren worden helemaal op maat gemaakt. Daarbij gaan geen kostbare tijd en materiaal verloren. Aan materiaalkosten werd bij de bouw van het kleine huis in Stupino maar iets meer dan 10.000 dollar (9.500 euro) uitgegeven, inclusief fundering, bedrading, vloeren en verf. Het grootste deel daarvan komt voor rekening van ramen en deuren.
Een ander groot voordeel van de 3D-printer is dat deze bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Zelfs bij temperaturen van −35 C° blijft de printer werkzaam. Hierdoor hoeft het bouwproces nooit stil komen te liggen. Het materiaal beton echter, kan alleen verwerkt worden boven 5 C°. Bij de print van het Tiny House was de buitentemperatuur daardoor de grootste uitdaging. Door in de toekomst andere materialen te gebruiken (zogenoemde geopolymeren), wordt deze barrière weggenomen.
Andere besparingen van de 3D-printer zitten in het vervoeren en in- en uitpakken van materialen, met alle risico's die daarbij horen.
Het Tiny House huis heeft vijf kamers en een badkamer. Het gebouw is brandwerend, gaat langer dan vijftig jaar mee en heeft een klimaatbeheersingssysteem. Hierdoor is er sprake van een aangenaam microklimaat in de woning. De betonnen geprinte woning is afgewerkt met vloeren, pleisterwerk, ramen, dak en inrichting. Een bijzonder detail is de kromming van de wanden. Die is exact gelijk aan de kromming van de smart-tv van Samsung die aan de wand hangt.
Het is niet de eerste keer dat een 3D-printer een gebouw verwezenlijkt. In 2016 presenteerde sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-president, minister-president en emir van Dubai, het eerste 3D-geprinte kantoorgebouw in Dubai. In Madrid werd in december 2016 in het Castilla-La Mancha Park de eerste geprinte betonconstructie gerealiseerd. In Nederland wordt in september van dit jaar gestart met de bouw van de Slaapfabriek, het eerste 3D-geprinte betonnen gebouw in Europa.
Wilt u meer informatie over de ontwikkelingen op het gebied van 3D-printen met beton? Bekijk dan het dossier over 3D-betonprinten op Cementonline.
Reacties