De laatste tien jaar zijn betoninnovaties vooral gericht geweest op de sterkte van het materiaal, volgens architecten. De innovaties aan de fysische eigenschappen van beton, zoals ultra-lichtbeton en thermisch isolerend beton, hebben volgens hen de grootste potentie voor de toekomst. Dit blijkt uit onderzoek onder 116 Nederlandse architecten, uitgevoerd door USP Marketing Consultancy.
Wat betreft de sterkte van het materiaal, worden betonsoorten met een hogere druksterkte als ultra-hogesterktebeton (UHSB) en HSB vaak genoemd. Daarnaast zijn innovaties op het gebied van vezelversterking ook niet onopgemerkt gebleven. De variëteit op dit gebied is dan ook groot. Beton wordt tegenwoordig gecombineerd met staal-, glas-, kunststof-, koolstof- en textielvezels of een combinatie hiervan. De gemene deler van deze verschillende combinaties is de hogere treksterkte van het beton. De verbeterde eigenschappen van beton op trek en druk zijn van grote invloed op de vormvrijheid van het materiaal en daarmee de mogelijkheden van de architect.
Naast de sterkte-eigenschappen (11 procent) noemen architecten innovaties als (ultra) licht beton (9 procent), zelfverdichtend of hoog vloeibaar beton (7 procent), transparant beton (7 procent) en betonkernactivering (6 procent). Waar het bij de sterkte-eigenschappen, (ultra) licht beton en zelfverdichtend beton gaat om innovaties aan het betonmengsel, ligt de innovatie van transparant beton en betonkernactivering in de integratie met andere gebieden. Transparant beton ontleent zijn specifieke eigenschap aan de plaatselijke opname van optische elementen. Bij betonkernactivering wordt de betonmassa geïntegreerd met installatietechniek om een aangenaam binnenklimaat te bereiken. De juiste toepassing zorgt voor een energiezuinig verwarmingssysteem, waarbij gebruik kan worden gemaakt van duurzame energie. Met deze eigenschappen sluit betonkernactivering goed aan op thema’s duurzaamheid en energiezuinigheid.
De ondervraagde architecten hebben aangegeven of zij voor de toekomst de grootste potentie zien in ultra licht beton of thermisch isolerend beton, UHSB of betonkernactivering. Het grootste deel van de architecten (35 procent) kiest hierbij voor ultra licht beton of thermisch isolerend beton. Duurzaamheid en energiezuinigheid blijven belangrijke thema’s voor de architect. Volgens een kwart van hen heeft betonkernactivering namelijk de grootste potentie voor de toekomst van de voorgelegde innovaties. De groep architecten die de grootste potentie toedicht aan UHSB, is met 11 procent het kleinst.
Reacties