Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Betoniek Standaard 17/09 - Betongranulaat in kwaliteitsbeton

Hergebruik van beton in de vorm van granulaat - 4 februari 2022

Met de ontwikkeling van nieuwe verwerkingsmethoden en technieken van betonpuin, kan ook de regelgeving voor het toepassen van - de met deze nieuwe technieken gemaakte fijne en grove - betongranulaat in beton worden uitgebreid. Voor CROW-CUR-Aanbeveling 127 ? 'Beton met betongranulaat als fijn en/of grof toeslagmateriaal' is onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van de producten uit deze nieuwe bewerkingstechnieken. Op basis van dit onderzoek zijn de randvoorwaarden voor het maximale vervangingspercentage verruimd ten opzichte van de voorgaande aanbevelingen. In deze Betoniek leggen we uit hoeveel granulaat er in beton mag worden gebruikt volgens bestaande en nieuwe regelgeving. Ook bekijken we hoeveel granulaat er beschikbaar is voor hergebruik nu en in de toekomst. Verder kijken we kort naar de technieken om puin te verwerken en of het gebruik van granulaat eigenlijk wel milieuwinst oplevert.

Milieuwinst

Voor een circulaire economie is het belangrijk dat beton aan het einde van de levensduur volledig wordt hergebruikt. Vanuit het Betonakkoord is voor 2030 als doel gesteld dat 100% van het betonpuin moet worden hergebruikt in beton. Het granulaat wordt al wel voor vrijwel 100% hergebruikt, maar nu meestal niet in beton.

De invloed op de MKI en het CO2-profiel van nieuw beton is voor het gebruik van betongranulaat beperkt. Bij gebruik van granulaat is de milieuwinst (milieukosten) het gevolg van het toeschrijven van alle milieubelasting aan de voorgaande constructie. In de levenscyclusanalyse is dat tot en met sloop en afvalverwerking, daarna begint het granulaat aan een nieuw leven. Wel levert het gebruik van granulaat natuurlijk een besparing op op het gebruik van primaire materialen. Zie ook Betoniek 17?07 – ‘MKI gewogen – Over het vergelijken van de milieu-impact van bouwmaterialen’.

Deze milieuwinst kan verloren gaan wanneer door het gebruik van betongranulaat de waterbehoefte stijgt en daarmee mogelijk ook het cementgehalte, of een extra hoeveelheid plastificeerder nodig is voor het behoud van met verwerkbaarheid en het voldoen aan de vereiste water-cementfactor. De kwaliteit van het betongranulaat speelt hierin een grote rol. Verder moet de transportafstand beperkt blijven. Wanneer die groter wordt dan ongeveer 30 km met een vrachtauto, dan heeft beton met betongranulaat een grotere milieu-impact (MKI) dan beton met nieuw toeslagmateriaal uit een Nederlandse natuurlijke bron.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren