Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Terugkijken webinar: Het belang van een goede nabehandeling

Kijk het webinar Nabehandelen terug - 10 november 2022

Voor een goede kwaliteit van betonconstructies moet het oppervlak na het storten worden nabehandeld. Dit is belangrijk om een goede betonconstructie te maken die jarenlang mee gaat. Jurjen Talsma van Kwaliteitsdienst Beton en Frans Pere van Tillman Construction Chemicals Chemische Bouwstoffen BV gaven tijdens het webinar Nabehandelen tekst en uitleg.

Gespreksleider Jacques Linssen van Betoniek vroeg aan Talsma en Pere wat de functie precies is van nabehandelen, welke methoden er gebruikt worden en hoe je deze het best kunt toepassen.

Nabehandelen voorkomt dat te veel water uit het beton verdampt. Door de verdamping is er onvoldoende water aanwezig voor de binding van het cement en ontstaat een kwalitatief slechte toplaag. Het beton kan gaan stuiven en de kwaliteit van de dekking op de wapening wordt onvoldoende, met extra risico op wapeningscorrosie tot gevolg. Ook kan de vloer gaan scheuren door overmatige krimp. Voorkomen moet dus worden dat beton droogt. Opvallend is volgens Talsma dat in de praktijk nog altijd wordt gesproken van het drogen van beton waar uitharden wordt bedoeld.

Beton krijgt ten onrechte de schuld van een slechte kwaliteit

Vaak wordt nabehandelen gezien als sluitpost. Zo wordt vooral bij wanden het belang van nabehandelen onderschat en wordt er bij vloeren vaak te laat mee begonnen. Bij een monolietvloer moet direct na het storten worden nabehandeld en niet worden gewacht tot de vloer is gevlinderd. En als het misgaat, krijgt beton vaak de schuld, zo bleek uit een van de stellingen bij het webinar. Maar dat is bijna nooit terecht. Talsma kwam met een treffende vergelijking: als je een kwalitatief goede verf aanbrengt terwijl het regent, is er niemand die de verffabrikant de schuld geeft van eventuele problemen.

In de praktijk nog altijd wordt gesproken van het drogen van beton, maar dat moet juist worden voorkomen

Curing compound

Pere ging vooral in op de verschillende soorten curing compound. De meest toegepaste curing compounds zijn die op basis van parafine en op basis van acrylaat. Op parafine gebaseerde curing compound sluit het oppervlakte beter af (heeft een hogere spercoëfficiënt) maar kan problemen geven met hechting op stortvlakken of wapening. Minder bekend zijn curing compounds op basis van opgeloste kunstharsen of alcohol. Die zijn vooral interessant bij hele specifieke toepassingen. In alle gevallen is het van belang dat je voldoende curing compound aanbrengt, dat de ondergrond goed schoon is en dat de middelen die je gebruikt schoon worden gehouden.

Deze en veel andere aandachtspunten kwamen aan bod tijdens het webinar Nabehandelen. Het webinar is in zijn geheel terug te kijken voor leden van Betoniek (zichtbaar na inloggen).

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren