Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Bekistingsdruk berekend

Theorie, regelgeving en praktijk van bekistingsdruk Jacques Linssen, Jacques Linssen - 8 december 2017

Een van de criteria bij het ontwerpen van een verticale bekisting is de druk die het verse beton op de bekisting uitoefent. Die bekistingsdruk is behalve van de stijgsnelheid van het beton van vele andere factoren afhankelijk en daardoor lastig te voorspellen. Ook de Nederlandse normen bieden niet altijd eenduidigheid. Vaak wordt uitgegaan van standaardwaarden voor de druk of de stijgsnelheid. Dat is niet altijd terecht. Zeker bij bijzondere constructies en/of toepassing van betonspecie met hoge consistentie kan het nodig zijn die druk nader uit te zoeken.

Tijdens het storten kunnen de krachten die vanuit het verse beton op verticale bekistingen worden uitgeoefend behoorlijk hoog oplopen. Problemen met lekkend cementwater of, erger nog, klappende bekistingen zijn geen zeldzaamheid. Om die problemen te vermijden, moeten er limieten worden gesteld aan de bekistingsdruk of de stijgsnelheid van het beton – de bekistingsdruk houdt immers direct verband met die stijgsnelheid. Daarmee moet worden voorkomen dat de druk op de bekistingsplaat en op bijvoorbeeld de centerpennen te hoog oploopt. Dit geldt overigens ook voor de druk op hollewandsystemen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren