Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Betoniek Vakblad 1702 is uit!

16 juni 2017

Betoniek Vakblad 1702 is vandaag verschenen en de volgende onderwerpen komen aan bod: Ronde onderwaterbetonvloer in uitvoering Met behulp van innovatieve bouwmethoden is in Leiden de diepste parkeergarage van Nederland gerealiseerd. UHSB-brug in hartje binnenstad De Catharinabrug in Leiden is uitgevoerd met geprefabriceerde dubbelgekromde UHSB-elementen. Cement voor massabeton, een abc'tje? Cement met een hoog slakgehalte dringt de warmteontwikkeling terug maar vormt een risico voor de levensduur. Waar ligt het optimum? Schoon betonmengsel Er zijn veel aspecten die het eindresultaat van schoonbeton kunnen beïnvloeden. Een daarvan is de samenstelling van de betonspecie. Vraag en Antwoord Ik zie putjes in mijn monolietvloer. Hoe worden die veroorzaakt en wat is daar aan te doen? 30 Het voorwoord is van hoofdredacteur Hans Kooijman

Dieper, Dunner, Duurzamer

Als er nou iets is waar wij als Nederlanders en als technici gek op zijn, dan is het wel lijstjes maken en scores bijhouden. Doelen bepalen, doelen behalen en grenzen verleggen. De afgelopen Dag van de Betontechnologie, al weer ruim twee maanden geleden, nodigde daar zeker toe uit.

Deze aflevering van ons lijfblad neemt ons mee langs twee Nederlandse records. Toevallig allebei in Leiden, niet de eerste stad waarbij je aan techniek denkt. Mooi om te zien dat onderscheidende uitvoeringstechniek en hoogwaardige betontechnologie een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan verbetering van de binnenstad.

Tijdens de Dag van de Betontechnologie ervoeren we dat voor iets moois in beton de samenwerking tussen uitvoerder, technoloog, constructeur én architect het verschil maakt. Ik leen graag het gebruikte voorbeeld van een piramide (in plaats van een driehoek) om deze waardevolle ’vierhoeks’ samenwerking uit te beelden. Zeker in de twee Leidse voorbeelden mag de rol van de betrokken constructeurs en architecten immers niet onvermeld blijven.

 

Zoeken naar duurzame grenzen, ofwel grenzen in ’sustainability’ en ’durability’ is in onze verduurzamende betonwereld af en toe best lastig. Zeer actueel zijn de discussies over de mogelijke tegenstrijdigheid tussen ’groen’ en ’robuust’. Ik vraag dan ook graag speciale aandacht voor dit aspect in het artikel van Peter de Vries, waar hij ingaat op de mogelijkheden en beperkingen bij het kiezen van hogere slakgehaltes in het cement dat gebruikt wordt voor massabeton.

 

Mede namens mijn redactiecollega’s wens ik iedereen veel zomers leesplezier en dank bij voorbaat voor een voortzetting van de zeer gewaardeerde actieve lezersbijdrage, commentaren en reacties op de artikelen.

 

Hans Kooijman

Hoofdredacteur Betoniek Vakblad

 

Voor reacties: hanskooijman@betoniek.nl

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren