Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Betoniek Vakblad 2015/2 is uit!

19 juni 2015

Betoniek Vakblad 2015/2 is uit. In deze editie komen weer een aantal interessante projecten aan bod: de Promenadebrug in Nijmegen, Spoortunnel Delft en de nieuwe Stadscampus van Saxion in Enschede. Daarnaast in dit nummer een aandacht voor geopolymeerbeton en de eerste Dag van de Betontechnologie. Tot slot bekijken we in de rubriek 'Vraag en antwoord' wat de milieuwinst is bij uitgestelde verharding. Betoniek Vakblad 2015/2 verschijnt vrijdag 19 juni. Bent u abonnee van Betoniek? Lees dan alle artikelen uit dit nummer nu al online of bekijk de complete editie, speciaal voor op de tablet (inloggen nodig)! Hoofdredacteur Hans Kooijman schreef voor dit nummer het volgende voorwoord.

Reduce, Reuse, Recycle

Ik hoop dat u mij vergeeft dat ik niet mijn moerstaal spreek in de aanhef van dit voorwoord. Maar sommige woorden allitereren nu eenmaal beter in de ene taal dan in de andere. Deze drie r’en zijn aan de orde van de dag. Wij nemen u in deze Betoniek graag mee in de drie dimensies van onze voetafdruk: Minder bouwen, met minder uitstoot, hergebruiken in bestaande toestand en als dat niet kan, dan in ieder geval hoogwaardige recyclen van het eindproduct.

Het is opvallend dat we als harde en grijze sector verder vooroplopen dan we ons zelf soms realiseren. Wat we namelijk niet altijd beseffen is dat er in ons land internationaal baanbrekend werk wordt verricht op het gebied van deze ’drie r’en’. Lees bijvoorbeeld het artikel over de Saxion Stadscampus en elke kuub die voortaan door uw handen gaat heeft ineens een echte CO2-context. Ook de andere artikelen bevatten belangrijke bijdragen voor onze duurzame ambities. Onder meer het gebruik van geopolymeren, het toepassen van de ’observational method’ en een rekenvoorbeeld over uitgestelde verharding. Het zijn allemaal bewuste stapjes in de goede richting om de 7% van de mondiale CO2-emissie van ons mooie materiaal richting nul te krijgen.

Mocht dat overigens niet lukken, dan redt moeder Aarde zichzelf wel. In dat kader heb ik erg genoten van het boek ‘De ontdekking van de Aarde’ van Peter Westbroek en zijn beschrijving van de koolstofcyclus. Je moet er alleen wel een paar honderd miljoen jaar geduld voor hebben…

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren