Betoniek Vakblad 2015/3 is uit. In deze editie komen weer een aantal interessante projecten aan bod: het Waterliniemuseum in Bunnik, de Schelderadartoren op Neeltje-Jans, A2 Maastricht en de brug in de N355 bij Zuidhorn. Daarnaast in dit nummer aandacht voor betononderwijs, het Examen Betononderhoudskundige 2015 en in de rubriek 'Vraag en antwoord' bekijken we wat de consequenties van de nieuwe CUR-Aanbeveling 100 zijn voor de betonsamenstelling. Betoniek Vakblad 2015/3 is vrijdag 30 okotber verschenen. Bent u abonnee van Betoniek? Lees dan alle artikelen uit dit nummer ook online of bekijk de complete editie, speciaal voor op de tablet (inloggen nodig)! Hoofdredacteur Hans Kooijman schreef voor dit nummer het volgende voorwoord.
De stijgende lijn, een veel gebruikt begrip om ons Nederlanders in het algemeen – en bouwers in het bijzonder – uit de crisisput te praten:. “Roep maar hard dat het goed gaat, dan gaat het vanzelf beter!” lijkt het credo. En we hebben zeker wat te vieren. Er komt namelijk een beetje lucht in de betonwereld. En elke technoloog weet dat een beetje lucht in beton onmisbaar is, zeker als het buiten koud is.
Met Betoniek hebben we ook een mooie, letterlijk 'steigerende' lijn te pakken. Het is dan ook een eer en een genoegen om de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) als partner bij ons platform welkom te mogen heten. Recent waren we al deelgenoot van de presentatie van de nieuwe Richtlijn Bekistingen en Ondersteuningen, waar veel VSB-leden hun bijdrage aan hebben geleverd. Een echte verbetering in de branche, omdat er nu antwoorden zijn op een groot aantal vragen over soms complexe materie.
De stijgende lijn zet zich voort, want dit nummer van Betoniek neemt de lezer mee in betonwerk in de overtreffende trap: hoog, ver en veel. De Schelderadartoren op Neeltje-Jans brengt ons op civieltechnisch zeldzame hoogte en met de Brug in de N355 bij Zuidhorn is de grens voor prefabliggers wéér een stukje verlegd. De waardevolle rol van uitvoeringstechnologie bij zeer grote werken komt volop aan bod bij de A2-tunnel in Maastricht.
Uiteraard krijgt ook onze serie over schoonbeton de volle aandacht met de uitvoering van het Waterliniemuseum en de nadere bespreking van wat CUR100 betekent voor de betonsamenstelling.
Als het al moeilijk is om aan te geven hoe en waarom iets mis gaat, dan is het vaak nog moeilijker om aan te geven hoe en waarom iets goed gaat. Ik ben blij dat deze uitgave van ons lijfblad ook aan dat laatste weer een bijdrage mag leveren!
Hoofdredacteur Betoniek Vakblad
Voor reacties:
Reacties