In de bedrijfstak bouw is dringende behoefte aan een omslag naar openheid, innovatie en meer dynamiek. Om dit te bereiken, heeft het Bouwteam een stevige Actieagenda Bouw opgesteld met tien concrete initiatieven op de korte termijn en zeven structurele voorstellen die in hun samenhang de bouw een impuls geven en helpen sterker uit de crisis te komen. Dit vergt een duurzame samenwerking tussen de sector, kennisinstellingen en de overheid, stelt het Bouwteam.
Het Bouwteam, onder leiding van Joop van Oosten, oud bestuursvoorzitter BAM, is een samengesteld team dat in opdracht van het kabinet zocht naar manieren om impulsen te geven aan de bouwsector, die van vitaal belang is voor de Nederlandse economie. 24 Mei heeft het team zijn rapport aangeboden aan minister Spies van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
In het rapport concludeert het Bouwteam verschillende zaken. Zo verkeert de bouwsector in zwaar weer. Het consumentenvertrouwen is laag en het imago van de sector is slecht. Naast forse vraaguitval en beperktere financieringsmogelijkheden, wordt de sector bovendien geconfronteerd met een structureel veranderende bouwopgave. Verduurzaming, vergrijzing en toenemende verschillen in leefstijlen, arbeidsrelaties en regionale ontwikkeling vragen om nieuwe antwoorden, stelt het team.
Het gaat onder meer om de volgende acties die op de korte termijn resultaat kunnen opleveren:
Voor de langere termijn adviseert het Bouwteam onder meer de volgende programma's in gang te zetten:
De komende weken gaat het Bouwteam hier nog een bijdrage aan leveren door, naar aanleiding van de reacties van het kabinet en betrokkenen uit het veld, in kaart te brengen welke instanties en personen de uitvoering van acties en programma's voor hun rekening nemen.Het Bouwteam bestaat, naast Joop van Oosten, uit Karin Laglas, Marjet Rutten, Arjan Schakenbos, Daan van der Vorm en Bert van Delden. Het volledige rapport van het Bouwteam vindt u hier.
Reacties