Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Daling CO2-emissie keurmerkhouders betonmortel

19 oktober 2015

De betonmortelbranche maakt vorderingen op het gebied van verduurzaming, zo blijkt uit het op 19 oktober verschenen brancheverslag van de Beton Bewust keurmerkhouders. De CO2-emmissie daalt licht en het energieniveau is nagenoeg gelijk gebleven.

De totale CO2-emissie per geproduceerde m3 betonmortel is in 2014 berekend op 153 kg. In 2012 was dat nog 160 kg. Dat komt onder meer doordat het gebruik van het klinkerarme hoogovencement (CEM III/B) is toegenomen van 226 kg/m3 in 2012 naar 242 kg/m3 in 2014, een stijging van 7%. Het gebruik van portlandcement (CEM I) is juist afgenomen. Het gebruik van vliegas en hoogovenslak is niet toe- of afgenomen.

De benodigde energie voor de productie van betonmortel is nauwelijks gewijzigd.

Secundaire grondstoffen

Alle keurmerkhouders samen zorgen voor een stijging van het aandeel secundaire grondstof. Het gebruik van betongranulaat laat de sterkste stijging zien: van 35 kg/m3 in 2013 naar 43 kg/m3 in 2014, een stijging van 2%.

Veiligheid

Naast duurzaamheid is ook veiligheid een prioriteit in de branche. Onveilige situaties en (bijna)ongevallen zijn in kaart gebracht en aangepakt. In de Injury Frequency (IF) registreert elke keurmerkhouder ongevallen met verlet. De daaruit volgende veiligheidsrapportage geeft de sector inzicht in deze incidenten zodat er zaken kunnen worden verbeterd.

Keurmerk

Het keurmerk Beton Bewust garandeert de duurzame productie van betonmortel en biedt daarmee zekerheid voor de afnemers van betonmortel. Afnemers van betonmortel kunnen erop rekenen dat de keurmerkhouder meedenkt, adviseert en een hoogwaardige bijdrage levert aan de kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid van de te realiseren projecten.

Meer informatie

Het brancheverslag en meer informatie over het keurmerk Beton Bewust staat op www.betonbewust.nl.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren