Centrum voor natuur- en cultuurhistorie De Bastei in Nijmegen heeft vrijdag 20 september de Schreudersprijs 2019 gewonnen. Volgens de jury "verknoopt De Bastei zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds". De tweejaarlijkse prijs voor ondergronds bouwen werd uitgereikt tijdens het COB-congres in de Gaasperdammertunnel in Amsterdam. De renovatie van de Rotterdamse Maastunnel kreeg een eervolle vermelding.
De jury van de Schreuderprijs stelt dat het “belangrijk is om onze geschiedenis zichtbaar te maken, die soms net zo onzichtbaar is als het ondergronds bouwen zelf”. De jury is van mening dat De Bastei dat mooi heeft gedaan. Het museum “maakt nieuwsgierig en inspireert." Ook wordt het bouwproces zelf geprezen. Tijdens de bouw van De Bastei, die in 2014 werd gestart en vier jaar duurde, werden archeologische vondsten aangetroffen. “De vele onvoorziene condities vroegen om maatwerk en veel flexibiliteit van de bouwers. Daarbij is positief en creatief omgegaan met 'verstoringen' van het bouwproces,” aldus de jury.
In De Bastei is 2000 jaar aan Nijmeegse geschiedenis ondergebracht. In het nieuwe gebouw aan de Waalkade zijn het museum Stratemakerstoren, het Natuurmuseum, IVN en het bezoekerscentrum Staatsbosbeheer samengebracht. Het bouwteam van het museum bestond uit Van Roosmalen van Gessel (architect), ABT (constructeur), De Twee Snoeken (bouwkundig tekenwerk), Mertens Bouwbedrijf (aannemer) en DWA (adviseur installaties, bouwfysica en brandveiligheid).
In het museum De Bastei zijn archeologische vondsten zichtbaar, net als de grondkerende CSM-wand op de achtergrond (foto: Gersfotografie)
De Maastunnel, die deze zomer na twee jaar grootschalige renovatie en restauratie door Croonwolter&dros en TBI-ondernemingen Mobilis en Nico de Bont weer werd geopend, kreeg een eervolle vermelding. Volgens de jury “illustreert de levensduurverlenging van deze oudste, beroemde eerste zinktunnel van Nederland de duurzaamheid en vitaliteit van ondergrondse structuren en bouwwerken”. Er is veel waardering voor de zorgvuldige aanpak van het rijksmonument. “Het succesverhaal uit het verleden heeft een toekomst gekregen en is daarmee een voorbeeld voor toekomstige renovatieprojecten”.
De Schreudersprijs is een initiatief van de Stichting A.M. Schreuders, in 1998 opgericht om vernieuwend ondergronds bouwen te stimuleren en te inspireren. De prijs, ter waarde van €25.000, wordt sinds 1999 tweejaarlijks toegekend aan een bijzondere prestatie op het gebied van ondergronds bouwen: een knap bouwproject, een innovatieve bouwtechniek of een creatieve ondergrondse oplossing. In de tussenliggende jaren wordt de Schreudersstudieprijs toegekend aan afstudeeronderzoek dat interessante inzichten oplevert voor het ondergronds bouwen.
In het Cement-artikel ‘Innovatief bouwen tussen archeologie’, dat eind 2018 verscheen, kun je (tijdelijk gratis) meer lezen over De Bastei en de draagconstructie van het gebouw.
Meer over de renovatie en restauratie van de Maastunnel lees je in de eerder verschenen Cement-artikelen 'Wapeningscorrosie in de Maastunnel', 'Tweede leven Maastunnel' en 'Maastunnel in herstel'.
Reacties