Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Diepwandvoegen Delft doorgemeten

3 februari 2011

De voegovergangen van de diepwandpanelen pal naast belendingen van de Delftse spoortunnel, worden momenteel akoestisch doorgemeten. Zo hoopt de aannemer problemen als bij de Amsterdamse Vijzelgracht te voorkomen.

Deze week zijn de zeven diepwandvoegen doorgemeten aan de Delftse Phoenixstraat. Het zijn de voegen van de jongste panelen die aannemer CrommeLijn realiseerde, dicht langs de bebouwing naast de spoortunnel. Om problemen met bentonietinsluitingen te voorkomen zoals bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, zijn aan weerszijden van elke voeg twee meetbuizen ingestort. De buizen worden in alle denkbare combinaties doorgemeten; recht over de voeg, parallel aan de voeg en schuin er overheen. Zes metingen in totaal.

De weg die het signaal door het beton aflegt is de ene keer wat langer dan de andere keer en duurt het dus langer voordat het signaal terugkomt. Soms passeren de geluidsgolven onderweg ook nog het rubber afdichtingsprofiel en loopt de responstijd nog verder op. "De metingen zijn nu nog relatief", volgens Mark van Bezooijen van Brem Funderingsexpertise. "We weten nog te weinig om op basis van de responstijd meteen een uitspraak te kunnen doen. Door een pas gestort paneel verplaatst het signaal zich langzamer dan door een paneel dat al een paar weken ouder is. Ook de samenstelling van de grond rondom is van invloed, net als het materiaal en de diameter van de meetbuis. Dergelijke kennis moet allemaal nog worden opgebouwd, zodat we in de toekomst sneller uitspraken kunnen doen en slechte plekken tijdig kunnen aanwijzen."

Drie metingen

Tijdens een van de metingen geeft de computer een rustig beeld. De gestileerde diepwandvoeg op het beeldscherm kleurt keurig grijs, wat duidt op beton zonder verontreinigingen. Als er niettemin af en toe eens een rood streepje oplicht, laat Van Bezooijen de sensor en ontvanger een stukje terugzakken in de meetbuis. In de meeste gevallen kleurt het bewuste gebiedje bij het opnieuw optrekken alsnog grijs. Dat wijst erop dat er geen sprake was van een insluiting van zand of bentoniet, maar van een verstoring van het meetsignaal.

Volgens Van Bezooijen treedt ruis snel op met de gevoelige zender en ontvanger die werken met ultrasoon geluid van 50 kHz. Maar bij een volgende meting wordt zo'n verstoring er meestal wel uitgefilterd. Voor de zekerheid worden zender en ontvanger vaak nog een derde keer opgetrokken. De gegevens van alle metingen worden zorgvuldig opgeslagen. Want pas na de verwerking en interpretatie achteraf kan een definitieve conclusie worden getrokken.

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren