Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Genomineerden ´Natte Waterbouw´ Betonprijs 2017

1 november 2017

In de serie over de bijzondere projecten in de race voor de Betonprijs gaat dit tweede item over de categorie Natte Waterbouw. De acht winnaars van de Betonprijs worden op 15 november bekend gemaakt. De vorige winnaar in de categorie Natte Waterbouw was Droogdok van hybride beton, Alblasserdam. Dit jaar gaat het tussen LNG zeesteiger Duinkerken, Hoogwatergeul Veessen, Wapenveld en GBF Windmolenfundatie op de Noordzee. Welk project wordt de winnaar 2017?

Lees ook de eerder belichte genomineerden in de categorie:

LNG zeesteiger Duinkerken

Hoogwaardige prefab betononderdelen vinden hun weg naar het buitenland. Waar door hoge kwaliteitseiseisen voor een grote LNG-steiger een Franse energiereus in Duinkerken kiest voor Hollandse kwaliteit. Waar de betonconstructie niet alleen zware marine omstandigheden moet weerstaan; ook de overslag van LNG stelt hoge eisen aan de constructie. Bijvoorbeeld doordat in geval van lekkage de constructie bestand moet zijn tegen extreem lage temperaturen. De relatief grote transportafstand van de hoogwaardige prefab ele-menten vanuit Nederland, bijna vanzelfsprekend over water, bleek meer dan de moeite waard.

Hoogwatergeul Veessen - Wapenveld

Tegengesteld aan onze lange traditie van water tegenhouden wordt het water dit keer doorgelaten, als onderdeel van het programma Ruimte voor de Rivier, waarbij met een betere doorstroming van het rivierwater de kans op overstromingen wordt verlaagd. Twee bruggen van 800 m lang aan de uiteinden van de hoogwatergeul zijn tevens waterinlaat, respectievelijk uitlaat. De beide bruggen zijn in samenwerking van constructeur en (landschap) architect prachtig in de uiterwaarden van de IJssel ingepast en voegen een nieuwe monumentale vorm toe aan ons rivierenlandschap. Op een manier waarbij natuurlijke en agrarische functies behouden blijven en zelfs worden versterkt.

GBF Windmolenfundatie

De ‘Gravity Base Foundation’ levert een nieuwe toepassing van een techniek waar Nederland in de wereld beroemd om is: afzinken. Niet voor de winning van fossiele brandstoffen, zoals ooit eerder is gedaan, en ook niet voor tunnels deze keer. Wel voor duurzame wind energie winning op zee. Met omstandigheden die op volle zee met stroming en golven uitdagend zijn voor plaatsing. Zonder de noodzaak om op zee te heien en met een concept dat na de levensduur verwijderd kan worden zonder noemenswaardige sporen achter te laten. Een prachtige innovatie die laat zien waar Nederland sterk in is.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren