Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Geopolymeerbeton: een hype of de toekomst?

De feiten rondom de milieuaspecten en technische eigenschappen van geopolymeerbeton Edwin Vermeulen - 24 juni 2022

Geopolymeerbeton wordt steeds vaker gezien als dé oplossing om het CO2-profiel van beton fors te verlagen. Naast een veel gunstiger milieuprofiel zou het technisch gelijk of beter presteren dan regulier beton. Veruit de meeste artikelen over geopolymeerbeton, meestal afkomstig van universiteiten en onderzoeksinstellingen, zijn positief over dit materiaal. Toch blijft de toepassing nog zeer beperkt en dat zou vooral komen door het ontbreken van regelgeving. Er zijn echter meer redenen waarom geopolymeerbeton niet grootschalig wordt toegepast. In dit artikel worden de milieuaspecten en eigenschappen van geopolymeerbeton besproken en kijken we naar de hindernissen voor opschaling.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Jan Hurkmans - Conovation 07 juli 2022 09:43

Mooie samenvatting van de situatie met aandacht voor de wereldwijde impact ipv de lokale prestaties. GPB is naar onze mening een Hype met toekomstperspectief mits de juiste grondstoffen en toepassingen worden ontwikkeld. Voor de korte termijn kan er met kalksteenmeel onder attest lokaal cement, slak en vliegas gereduceerd worden zodat deze grondstoffen wereldwijd minder vervoerd hoeven te worden. De prijs is een hogere footprint van het lokale beton t.o.v. CEM III/B, waar de klant ons op afrekent???? . De opbrengst is een lagere footprint voor beton wereldwijd. En dat is waar Moeder Natuur ons op gaat afrekenen. ???? ? Neem contact op als u hier meer over wilt weten of als u hier morgen mee wilt beginnen. www.conovation.com

Ruud Out - Voorbij Prefab 01 juli 2022 17:06

Wij zien ook zeker nog vele mogelijkheden om verder te vergroenen, in de vorm van geopolymeer of hybride beton varianten. We investeren veel in onderzoek en samenwerkingen (kennis deling) om tot grote verduurzaming te komen, uitdagingen waarin we graag het voortouw nemen.

Martin Verweij - Cementbouw Betonmortel BV 01 juli 2022 08:43

Moet zijn: Voorbeeld: "vrijwel alle" hoogovenslak wordt in cement en beton toegepast.

Martin Verweij - Cementbouw Betonmortel BV 01 juli 2022 08:42

Het geschetste beeld is gekleurd, voorbeelden en literatuurverwijzingen zijn oud en selectief gekozen en op cruciale punten ontbreekt de onderbouwing. Voorbeeld: "vrijwel alle" hoogovenslak wordt in cement en beton wordt. In werkelijkheid wordt slechts 80% van de in Europa geproduceerde hoogovenslak hoogwaardig ingezet in cement en beton [Euroslag Statistics 2018]. In de rest van de wereld is dit veel lager. Tegelijkertijd groeien de staal- en slakproductie wereldwijd. En waarom geen actuele geopolymeerbeton toepassingen genoemd uit eigen land? De onderdoorgang bij Heiloo, de fietsbrug in de N69 (die van de Betonprijs), meer dan 1 miljoen vierkante meter geopolymeer straatstenen, een rotonde, diverse gemalen, fietspaden, bedrijfsvloeren. Geopolymeer is niet de vervanger voor alle cement, maar wel de meest belovende optie op korte termijn van de 28 handelingsperspectieven die binnen het Betonakkoord zijn beschreven. Als cement duurzaam kan worden geproduceerd zal dit veranderen, maar tot die tijd voorziet geopolymeerbeton ? naast vele andere technieken ? in een dringende behoefte vanuit de markt naar duurzaam beton.

Ruud Out - Voorbij Prefab 28 juni 2022 16:18

goed, duidelijk en eerlijk verhaal.

Toepassing geopolymeerbeton in de bordesplaten voor het project busperron Badhoevedorp, foto: VolkerWessels
1. Toepassing geopolymeerbeton in de bordesplaten voor het project busperron Badhoevedorp, foto: VolkerWessels
x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren