Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Goede voorspellingen door EEM-programma'’s

11 november 2014

Het bezwijkgedrag van liggers is zeer goed te voorspellen met EEM-programma's. Dat bleek weer eens uit een internationale voorspellingswedstrijd, die de TU Delft samen met Rijkswaterstaat had uitgeschreven. De uitslag werd bekendgemaakt op woensdag 5 november in Parma (I), tijdens de workshop Contest T-girders .

Nadat aan de TU Delft proeven waren uitgevoerd op het dek van een 1:2 schaalmodel van een brug, resteerden vier grote, ongeschonden voorgespannen T-liggers. Daarop ontstond het idee deze liggers te beproeven op dwarskracht en voorafgaand daaraan gebruikers van eindige-elementenprogramma’s uit te dagen het gedrag en de bezwijkbelasting te voorspellen.Twee van de vier liggers zijn beproefd in het Stevinlaboratorium van de TU Delft, onder leiding van promovendus Sebastiaan Ensink en Cor van der Veen. Beproeving van de overige twee liggers vindt later plaats.In totaal zijn veertien voorspellingen ontvangen, uit acht verschillende landen. Hierbij zijn zes verschillende eindige-elementenpakketten gebruikt. De prijsvraag was aangekondigd als Shear contest, hetgeen deed vermoeden dat bezwijken op afschuiving maatgevend zou zijn. Vanzelfsprekend was het werkelijke bezwijkgedrag vooraf niet bekend. Op basis van handberekeningen was de verwachting dat er niet veel verschil zou zitten tussen bezwijken op buigdruk en bezwijken op afschuiving.

De voorspelling van de bezwijklast was door bijna alle inzenders zeer goed. Twee inzenders zaten minder dan 1% van de gemeten gemiddelde bezwijklast af, zodat min of meer sprake was van een situatie to close to call. Hierbij moet wel worden bedacht dat in de afzonderlijke resultaten ook een spreiding zat (7%). In de proeven trad bezwijken op door het bezwijken van de drukzone op buiging, daar waar alle inzendingen afschuifdruk bezwijken als bezwijkmechanisme voorspelden. De winnaar van de wedstrijd werd bekendgemaakt tijdens een workshop in Parma, die werd gehouden in aansluiting op de aldaar gehouden User’s Meeting van de DIANA Ontwikkeling Vereniging (DOV). Deze meeting stond in het teken van het 30-jarig bestaan van de vereniging. De winnaar was voormalig TU Delft medewerker Joop den Uijl, die een bezwijklast van 2550 kN had voorspeld, terwijl de gemiddelde bezwijklast 2547 kN bedroeg. Vanwege het geringe verschil met de tweede beste voorspelling van Mario Pimentel van de universiteit van Porto in Portugal, heeft de jury meerdere resultaten (o.a. kracht-vervorming, scheurvorming, enz.) meegewogen. Mede op basis daarvan is Den Uijl als winnaar uitgeroepen en mocht hij de prijs (€ 500) van DOV-voorzitter en RWS medewerker Ane de Boer in ontvangst nemen. Pimentel kreeg als troost een fles lokale wijn.

Den Uijl had met ATENA gerekend en Pimentel met DIANA.Een belangrijke waarde van de voorspellingswedstrijd zat in het feit dat ook spreiding meegenomen werd. Echter, op basis van het waargenomen bezwijkmechanisme en het feit dat de voorspellingen zo dicht bij elkaar lagen, wordt overwogen de belasting in de proef zodanig te verplaatsen dat in de resterende vier proeven wel duidelijk bezwijken op afschuiving zal plaats vinden. De resultaten van de proeven en de voorspellingen zullen worden gebundeld in een rapport.

Dick Hordijk

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren