Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Kennisinfrastructuur betonbouw in de steigers

17 december 2014

De kennisinfrastructuur (KI) in de betonbouwwereld is sterk voor verbetering vatbaar. De versnippering moet minder, meer regie is gewenst en de blik moet naar buiten worden gericht voor aansluiting bij maatschappelijk relevante thema’s. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst Kennisinfrastructuur van de Betonvereniging op 21 januari 2015, staat de vraag centraal: wat kunnen we doen om effectiviteit en efficiëntie van de KI-Betonbouw te verbeteren?

De kennisinfrastructuur berust op vier pijlers: onderzoek, onderwijs, praktijk en overheid. Intermediaire organisaties zorgen voor de verbindingen en de verbindingen tussen de vier pijlers zijn momenteel zwak. De betonsector is beperkt betrokken bij onderwijs en onderzoek; de inzichten die voortkomen uit onderzoek vinden maar moeilijk hun weg naar de praktijk. In het internationale veld van onderzoek, ontwikkeling en standaardisatie verliest Nederland positie. Onze wetenschappelijke invloed slinkt en voor regelgeving worden we afhankelijker van het buitenland. Het verwerven van internationale expertise voor een snelle marktintroductie van innovatieve technieken door het Nederlandse bedrijfsleven, zal minder snel slagen. Met weemoed kijken deskundigen terug op het elan en de internationale positie van Nederland ten tijde van de Deltawerken.

Veranderde rolverdeling

De rolverdeling in de betonbouw is afgelopen jaren flink veranderd. Grote publieke opdrachtgevers speelden in het verleden een belangrijke rol met betrekking tot onderzoek en ontwikkeling. Nu deze zich terugtrekken op kerntaken en ontwerp, uitvoering en beheer meer overlaten aan de markt, verandert ook hun rol ten aanzien van onderzoek. Het bedrijfsleven zal nadrukkelijker in beeld moeten komen.

Gefragmenteerde kennisinfrastructuur

De huidige kennisinfrastructuur betonbouw is gefragmenteerd en niemand heeft overzicht van wat waar gebeurt. Er is nauwelijks uitwisseling en afstemming tussen onderzoek, onderwijs en bedrijfsleven en partijen moeten wennen aan nieuwe rollen. Daar komt bij dat de sector er onvoldoende in slaagt om haar toegevoegde waarde voor klanten en samenleving duidelijk te maken.

Het moet anders

Ofschoon hieruit een heel somber beeld zou kunnen ontstaan, gloort er hoop. Bij deskundigen bestaat het besef dat het anders moet en kan. Erkenning is het begin van verandering. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 21 januari 2015 wordt daarom ingegaan op de vraag: wat kunnen we doen om de effectiviteit en efficiëntie van de KI-Betonbouw te verbeteren?

Pecha Kucha-opzet

De studiemiddag is opgezet worden als Pecha Kucha waarbij deelnemers hun visie presenteren in een inspirerende diavoorstelling van twintig afbeeldingen à twintig seconden. In 6.40 minuten nemen zij krachtig stelling en leveren voer voor debat met de deelnemers van de studiedag. Ieder krijgt de kans om actief ideeën in te brengen en bij te dragen aan het versterken van de kennisinfrastructuur betonbouw. Aan het eind van het debat zal het rapport ‘Ontwikkelagenda Betonsector; de schouders onder een gezonde kennisinfrastructuur betonbouw!” worden overhandigd aan Jack de Leeuw, directeur SBRCURnet.

Meer informatie, ook over aanmelden, vindt u hier.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren