Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Artikelen

Lavameel: een oude bekende in het nieuw

Regelgeving voor lavameel als vulstof in ontwikkeling Martin Verweij - 25 april 2023

Bij het verduurzamen van cement en beton kijken veel producenten naar vulkanische materialen, die in veel gevallen puzzolaan gedrag vertonen. Lavameel is zo'n natuurlijk puzzolaan materiaal. In constructief beton is het in het verleden lange tijd toegepast, maar in Nederland sinds een paar decennia niet meer [1]. Binnenkort komt hier verandering in, maar daarvoor is nieuwe regelgeving nodig.

Terminologie

Lava is het vloeibare, uittredend gesteente ofwel magma, afkomstig van onder de aardkorst.
Lavameel is vulkanisch gesteente dat in een industriële maalinstallatie is gemalen tot de gewenste fijnheid.
Natuurlijk puzzolaan is een verzamelnaam voor reactief vulkanisch materiaal, waar ook diatomeeën-aarde onder valt en sommige omgezette soorten leisteen.
Puimsteen (Engels: pumice, Duits: Bims) is gestolde poreuze vulkanische as en lava.
Tefra is grovere vulkaanas > 2 mm.
Tras is gemalen tufsteen (foto 2).
Tufsteen is de afzetting van vulkanisch materiaal in de Eifel.
Zeoliet is verweerd vulkanisch materiaal.

Lavameel

Lavameel, ook wel tras geheten, is een materiaal op basis van vulkanisch gesteente, dat kan worden toegepast als puzzolane vulstof in beton of als grondstof voor cement. Het geeft invulling aan de behoefte aan duurzame grondstoffen, bijvoorbeeld als alternatief voor gegranuleerde hoogovenslak en poederkoolvliegas. Vulstoffen worden in beton gebruikt om bepaalde eigenschappen te verbeteren, zoals de verwerkbaarheid. Vooral wanneer de vulstof reactief is, kunnen vulstoffen een bijdrage leveren aan de sterkte en duurzaamheid. Daarom kunnen ze in veel gevallen ook worden ingezet om cement te vervangen, waarmee het milieuprofiel wordt verbeterd. Reactieve vulstoffen kunnen puzzolaan of latent hydraulisch zijn en vallen in de categorie type II vulstof. Lavameel behoort ook tot die categorie. Als hoofdbestanddeel in cement, volgens de EN 197-serie, valt vulkanisch puzzolaan materiaal onder de natuurlijke puzzolanen (code P) (en kan het worden toegepast in portlandpuzzolaancement CEM II/A-P en CEM II/B-P, portlandcomposietcement CEM II/A-M (P) en CEM II/B-M (P), puzzolaancement CEM IV/A (P) en CEM IV/B (P) en composietcement CEM V/A (P) en CEM V/B (P)).

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Martin Verweij - Cementbouw Bindmiddelen bv 30 augustus 2023 12:36

Hoogovenslak is een hydraulische vulstof met unieke eigenschappen. Maar we hebben (of hadden) ook poederkoolvliegas, een puzzolaan. En we hebben kalksteenmeel, inert, maar via attesten toch cement-vervangend. Hoogovenslak en vliegas krijgen binnen de nieuwe regelgeving (PCR) voor cement-LCA's een milieuprofiel van tientallen kg's CO2. Groevematerialen zoals kalksteenmeel en lava liggen daar meestal onder. Los daarvan is er behoefte aan diverse grondstoffen, met specifieke kenmerken. En: alles wat klinker kan vervangen hebben we nodig.

Milcar Vijlbrief - Dura Vermeer Infra Landelijke Projecten BV 08 mei 2023 08:46

Ik mis de onderbouiwing waarom dit materiaal duurzamer zou zijn dan de hoogovenslak, die technisch wel benoed, maar in mijn idee ook niet vergeleken wordt. Wat is er nu anders? Wordt het beton beter, leeft het langer, of krijgen we minder verlies? En: stel dat het beton duurzamer is met het gebruik van lavameel ipv hoogovenslak, is er dan een vergelijk mogelijk over de gehele grondstofketen? Bijvoorbeeld: Hergebruik van het beton wordt milieu-effectiever, transportafstanden voor het basismateriaal worden anders, en er komt een zoektocht bij waar we dan wel hoogovenslak kunnen gebruiken, en wat is de milieu-impact van het niet meer gebruiken van de slak omdat dit nu afval wordt ipv een grondstof?

J.de Wit - Vulkan-Europe bv 03 mei 2023 09:20

Denk in CO2 besparende betonconstructies , Construeer met Basaltvezel-wapening.

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2025. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren