Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Markt positief over beton

20 juli 2020

Beton staat bekend als een sterk, robuust en brandbeschermend materiaal, dat onderhoudsarm is en een lange levensduur kent. Staal en hout worden soms gezien als minder milieubelastend, Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van USP Marketing Consultancy in opdracht van Betonhuis.

Veiligheid en functionaliteit

Uit het onderzoek blijkt dat op het gebied van veiligheid en functionaliteit beton overige materialen als hout en staal ver achter zich laat. Met name architecten en gemeenten hebben een zeer positief beeld van de sterke en robuuste eigenschappen van beton. Daarnaast wordt het materiaal door de markt gezien als het beste materiaal wanneer er brandbeschermend moet worden gebouwd. Ook op het gebied van functionaliteit is het beeld van de markt bovengemiddeld positief in vergelijking met andere materialen. Daarnaast wordt beton het meest positief beoordeeld om de lange levensduur en de lage mate van onderhoud die gedurende de levenscyclus benodigd is.

Beton krijgt een groen imago

Remco Kerkhoven, Adviseur Technische Marketing, Communicatie en Statistiek bij Betonhuis, erkent dat de groene kant van beton beter belicht moet worden. “Beton voldoet aan de praktische aanpak zoals beschreven in 'Nederland Circulair in 2050' en het materiaal krijgt vaak een herbestemming. Betonskeletten worden getransformeerd tot compleet nieuwe gebouwen. In geval van sloop wordt 100% van het betonpuin hergebruikt; als betongranulaat in wegfunderingen of als toeslagmateriaal in nieuw beton. Beton is circulair.”

Milieuvoordelen beton

“Het sterkste milieuvoordeel van beton is zonder twijfel de zeer lange en onderhoudsarme levensduur. Beton is  daarom  het meest gebruikte materiaal ter wereld.” De grote productie ervan leidt uiteraard tot een bepaalde CO?-uitstoot. In Nederland is dat slechts 1,6% van de totale uitstoot, maar Kerkhoven geeft aan dat dit omlaag gebracht moet worden, op termijn naar nul. “De industrie streeft, in lijn met de Europese Green Deal, naar CO?-neutraal cement en beton in 2050.” Bij claims over de milieuprestaties van een materiaal plaatst hij een kanttekening. “Deze prestaties zijn gebaseerd op een levenscyclusanalyse (LCA). Het zou beter zijn als er ook gekeken zou worden naar het organisch materiaal dat achterblijft en de levensduur van een materiaal wordt meegewogen.” Betonhuis vindt dan ook dat de resultaten van LCA-analyses op gebouwniveau, inclusief de gebruikersfase, relevanter zijn dan een directe vergelijking tussen materialen zelf. Kerkhoven besluit: “Beton als circulair materiaal verdient een groter podium, iets waar Betonhuis zich de komende tijd voor in gaat zetten.”

Technische verantwoording

Voor dit onderzoek zijn in januari en februari 2020 in totaal 270 telefonische enquêtes afgenomen onder architecten (50), constructeurs (50), ontwikkelaars (50), corporaties (30) en gemeenten (90).

bron: USP Marketing Consultancy

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren