In maart 2016 berichtte de Chinese overheid af te willen van rare en xenocentrische (het hoger waarderen van uit andere culturen afkomstige) architectuur en enorme gebouwen die totaal losstaan van de eigen culturele traditie. In 2014 uitte president Xi Jinping al vergelijkbare kritiek over de gebezigde architectuur in China. In plaats daarvan zouden oogstrelende gebouwen dienen te verrijzen die op passende, economische en groene wijze zijn ontworpen.
Nederland is geen China, maar toch: hoe mooi is het om tien jaar later te zien dat in een Rotterdamse wijk, waar mijn schoonmoeder 97 jaar geleden het levenslicht zag en waar daden meer op prijs gesteld worden dan woorden, een gebouw is verrezen dat volledig aan diezelfde koers voldoet?
De woontoren aan de Piekstaat in de wijk Feijenoord geeft ons Betoniekers in deze aflevering van ons vakblad een inkijk in een zeer gedetailleerde uitwerking van tunnelgietbouwtechniek in dit bijzondere gebouw. Een mooi voorbeeld waarin niet alleen constructeur, uitvoerder en technoloog met elkaar verbonden zijn, maar waar ook de architect een onlosmakelijke schakel vormt. Van een driehoek naar een tetraëder van samenwerking. Zo’n goed voorbeeld over samen sterk, in beton en over techniek, past natuurlijk perfect in ‘het blad met dat ene woord’: Betoniek!
Ik wens jullie veel leesplezier met dit en alle andere gewaardeerde artikelen. En ik spreek hierbij ook graag een warm welkom uit aan ons nieuwe redactielid Marc Ottelé (TU Delft), die ons team versterkt met een mooie link naar de wereld van onderzoek en onderwijs.
Reacties