De bouw staat de laatste tijd volop in de belangstelling. Soms positief, vaak negatief. Hoe komt het toch dat er in deze bedrijfstak, verantwoordelijk voor vele tientallen miljarden euro's, zo vaak zo veel misgaat? Rob Nijsse, oud-directeur van ABT en hoogleraar van de faculteiten Bouwkunde en Civiele Techniek aan de TU Delft, kan daar dankzij zijn jarenlange en uiteenlopende ervaring in de bouw als geen ander over meepraten. In de afgelopen vijftien jaar publiceerde hij diverse columns over de bouwwereld, die nu zijn gebundeld in het boek 'Verbeelding & werkelijkheid'.
Met zijn boek schetst Nijsse een beeld van de mooie maar ook lelijke kanten van de bouw. Voor insiders misschien herkenbaar, voor buitenstaanders wellicht verbazingwekkend. Met praktijkvoorbeelden en fictie zoekt hij het spanningsveld op tussen de verbeelding en de werkelijkheid. Nijsse steekt daarbij zijn mening niet onder stoelen of banken. “Pas op”, waarschuwt hij zijn lezers: “Het lezen van deze columns kan uw geestelijke gezondheidstoestand ernstige schade toebrengen. Woedeaanvallen en gewetensconflicten zijn niet uit te sluiten.”
Een deel van de columns in het boek ‘Verbeelding & werkelijkheid’ is eerder verschenen in verschillende media zoals Cement, een gerenommeerd vakblad over betonconstructies, maar ook in de landelijke pers wordt zijn mening opgepakt. Zeer recent heeft dat zelfs tot Kamervragen geleid.
Prof.ir. Rob Nijsse (Amsterdam, 1953) studeerde in 1979 af aan de Faculteit Civiele Techniek van de Technische Universiteit Delft in Constructieve Vormgeving. Hij ging in 1979 werken als constructeur bij het ingenieursbureau ABT in Arnhem. In 1991 werd hij Raadgevend Ingenieur en van 1996 tot en met 2007 was hij lid van de Raad van Bestuur. Incidenteel werkt hij er nog als senior adviseur. In 2007 werd Rob Nijsse benoemd tot hoogleraar Constructieleer aan de TU Delft bij de faculteit Bouwkunde en in 2010 ook bij de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.
Bij ABT heeft Nijsse een speciale belangstelling opgebouwd voor het materiaal glas als (constructief) bouwmateriaal. Diverse beroemde gebouwen over de hele wereld hebben grote golvende glasgevels die mede door hem zijn ontwikkeld.
Voor meer informatie en bestellen, ga naar www.verbeeldingenwerkelijkheid.nl
Reacties