Betoniek Vakblad 2015/4 is uit. In dit themanummer over de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal uitgebreid aandacht voor de vrijevoorbouwmethode. We beschouwen de geschiedenis en ontwikkeling van de bouwmethode en bekijken vervolgens het meest recente praktijkvoorbeeld in Nederland: de vrijevoorbouwbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Muiden, onderdeel van de weguitbreiding SAA. Toegelicht wordt waarom in dit project voor de vrijevoorbouwmethode is gekozen, hoe de methode is toegepast en welke betontechnologische aspecten hierbij een rol hebben gespeeld. Naast het thema leest u in dit nummer over het meten van de betonsterkte in bestaande betonconstructies, het Examen Betontechnoloog 2014-2015 en de nabehandelingseisen van beton volgens NEN-EN 13670. Bent u abonnee van Betoniek? Lees dan alle artikelen uit dit nummer ook online of bekijk de complete editie, speciaal voor op de tablet (inloggen nodig)! Hoofdredacteur Hans Kooijman schreef voor dit nummer het volgende voorwoord.
Sommige dingen vervelen nooit. Zo was het al weer 15 jaar geleden dat we in Nederland voor het laatst de techniek van de vrije voorbouw uitgevoerd zagen. In de bouwhausse van de jaren 70 was deze methode haast gemeengoed bij de aanleg van grote rivierkruisingen. Zij is echter in de afgelopen decennia wat op de achtergrond geraakt. Hoe mooi is het dat deze techniek haar nut en kracht weer bewijst bij één van de grotere civiele werken van dit moment: de bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal. In dit laatste nummer van 2015 nemen we dat project nader onder de loep. Dit mede dankzij onze samenwerking met VSB.
Het zijn de specialisten die ons vertellen hoe het nu werkelijk zit met deze bouwmethode. Zo neemt Theo Reijnen ons mee in een kort overzicht van wat vooraf ging, om vervolgens de details van hedendaagse stand van de vrije voorbouwtechniek te bespreken. En de driehoek van samenwerking tussen constructeur, technoloog en uitvoerder bij de uitvoering van de bruggen komt mooi tot zijn recht in het artikel van Jos Kronemeijer.
Ook op andere vlakken in de bouw maakt het verleden deel uit van ons dagelijks handelen. Zo zal herbestemming meer en meer de plaats innemen van vervangende nieuwbouw. Een groot goed want zo blijven we prudent omgaan met onze portemonnee en met de beschikbare bronnen van moeder Aarde. Over dit onderwerp levert Maarten Swinkels een niet te missen bijdrage over de bepaling van de werkelijke sterkte van bestaande betonconstructies. Een nog (bijna) onontgonnen gebied met een groot potentieel voor een goede waardering van wat we al hadden. En het is best aardig om daar af en toe eens naar te kijken.
Hans Kooijman
Reacties