Het Betonakkoord, het ketenakkoord voor een duurzame betonsector, zou op 30 oktober worden ondertekend. Maar om verschillende redenen is dit uitgesteld. Omdat die redenen vooral praktisch zijn en niet inhoudelijk, is van afstel zeker geen sprake.
Het gaat dus nog even duren voordat het akkoord wordt ondertekend. Aanvankelijk was het zelfs de bedoeling dat het nog voor de zomer zou gebeuren. Nu is het de vraag of het nog dit jaar lukt. Belangrijkste reden voor uitstel is de recente beëdiging van het nieuwe kabinet. De datum van ondertekening stond al sinds begin september vast. Toen was echter nog niet bekend dat het nieuwe kabinet op 26 oktober op het bordes zou staan. En het was de bedoeling het akkoord door minstens één ministerie te laten ondertekenen. In ieder geval I&M, en mogelijk ook BZK of EZ. Volgens de betreffende ministeries kwam de ondertekening te vroeg. Overigens zal de uiteindelijke ondertekening, vanwege de wijziging in de indeling van de ministeries, waarschijnlijk door EZ gebeuren.
Een andere reden is van juridische aard. Omdat het vaststellen van een dergelijk akkoord risico’s met zich meedraagt, moet het worden getoetst door de juridische afdelingen van de betreffende ministeries. Het gevolg is dat de teksten hier en daar nog moeten worden bijgeschaafd. Dat bleek niet op tijd haalbaar.
Een nieuwe datum is nog niet genoemd. Mark Spetter, projectmanager van het Betonakkoord, sprak tijdens een gecombineerde Stufib/Stutech-avond de wens uit dat juridische aspecten het proces niet te veel zullen vertragen: “De druk is er nu wel iets af. Dat is uiteraard erg jammer. Maar het akkoord gaat er op korte termijn zeker komen.”
Na ondertekening duurt het nog even voordat het akkoord officieel in werking treedt. Er volgt immers nog een notificatieperiode van drie maanden in Brussel. Daarin krijgen andere landen de kans erop te reageren. “Dit neemt niet weg dat de betrokken partijen er al mee aan de slag kunnen”, aldus Spetter. “Sommige bedrijven doen dat ook al. Ook is de stuurgroep voor de uitvoeringsfase, onder leiding van Jacqueline Cramer, al bijeen geweest.”
Het Betonakkoord bevat diverse concrete afspraken. Zo moet de CO2-uitstoot van de sector in 2030 ten opzichte van 1990 zijn verminderd met minstens 30%, maar bij voorkeur met 49% (overeenkomstig de doelstelling in het regeerakkoord). Die doelen zijn, net als het Energieakkoord uit 2012 erg ambitieus. Spetter: “Het voelt soms ongemakkelijk en sommige doelen lijken misschien niet direct realistisch. Maar er is bewust gekozen de lat heel hoog te leggen. Pas dan is er een doorbraak te verwachten. De ervaring bij het Energieakkoord leert dat je zo een beter resultaat bereikt dan wanneer je opschrijft wat makkelijk haalbaar is.”
Het akkoord is in overleg met toeleveranciers, aannemers en opdrachtgevers tot stand gekomen. Spetter hoopt dat er zo veel mogelijk van die partijen gaan tekenen. Gebeurt dat niet direct, dan kan dat altijd nog op een later moment. De inhoud, die is onderverdeeld in hoofdstukken CO2-reductie, circulariteit, natuurlijk kapitaal en sociaal kapitaal, is door een brede groep mensen samengesteld en besproken bij diverse zogenoemde CEO-ontbijten. Sommige afspraken lagen al heel snel vast en over andere is uitvoerig gediscussieerd. Niet alles heeft het akkoord uiteindelijk gehaald. Zo was het de bedoeling dat er een fonds zou komen om de doestellingen te kunnen realiseren. Maar daar bestond onvoldoende draagvlak voor. Ook op het gebied van sociaal kapitaal zijn er relatief weinig resultaten geboekt. Maar het akkoord is geen statisch document. De verwachting is dat het in de toekomst nog op diverse punten zal worden bijgesteld. Spetter: “De tekst zoals hij er nu ligt, zal 2030 zeker niet halen.”
Reacties