Scaffolding Training Europe (STE) is door de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) erkend als opleider in het kader van de nieuwe scholingsstructuur steigerbouw. Het bedrijf is de eerste VSB-erkende opleider die voor de functies hulpmonteur, monteur én eerste monteur steigerbouw een opleiding biedt.
De erkenning als opleider voor de nieuwe scholingsstructuur steigerbouw is van toepassing op opleiders die cursussen verzorgen voor hulpmonteur, monteur en/of eerste monteur steigerbouw. In een later stadium zal dit ook gaan gelden voor cursussen voor de functies voorman, steigerinspecteur en toezichthouder. VSB kent de erkendeopleiderstatus toe als er sprake is van een opleidingsorganisatie die is gericht op: kwaliteit, cursusmateriaal dat voldoet aan de vigerende eind- en toetstermen voor functies in de steigerbouw, kundige en ervaren trainers en cursuslocaties en -faciliteiten die zijn ingericht op het realiseren van de leerdoelen.
Erkende opleiders verplichten zich tot periodieke controletoetsen met als doel de voortdurende geschiktheid als erkende opleider te garanderen. De geldigheid van de erkenning is daarom gesteld op drie jaar.
De nieuwe scholingsstructuur richt zich op het aantoonbaar maken van de vakbekwaamheid van steigermonteurs. Een en ander zoals vastgelegd in hoofdstuk 7 van de Richtlijn Steigers. De vakbekwaamheid van steigermonteurs kan daarbij aantoonbaar worden gemaakt door:
Met de eenduidige scholingsstructuur is niet alleen gekozen voor de drie wegen om vakbekwaamheid aan te tonen, maar vooral ook voor een eenduidige registratie van diploma’s en certificaten in het VCA Centraal Diploma Register. Dat is het register waarin onder meer de VCA-certificaten zijn opgenomen en dat door de Stichting Samenwerking voor Veiligheid wordt beheerd.
De scholingsstructuur is geïntroduceerd in januari 2014 en is vanaf 1 januari 2017 voor iedereen van kracht. Na die datum moet iedereen die steigers monteert, beschikken over een door de overheid en branche erkend diploma op mbo-niveau dan wel een persoonscertificaat. De sector hoopt daarmee fraude met certificaten en pasjes een halt toe te roepen en tegelijkertijd opdrachtgevers en Inspectie SZW te ontzorgen.
Voor de overgangsperiode tot 1 januari 2017 worden behaalde certificaten en opgedane vakkennis apart beoordeeld. Bij de ‘weging van competenties’ wordt onder meer gekeken naar de behaalde certificaten en wordt in de meeste gevallen een examen voorgesteld.
Reacties