Een betonnen gevelpaneel dat begroeid wordt door mossen, korstmossen en andere micro-organismen. Voor dit idee, waarbij twee bestaande betonsoorten worden toegepast, hebben onderzoekers van de Universiteit Politècnica de Catalunya (UPC, Barcelona) een patent. Het groeiproces op het paneel vindt versneld plaats waardoor het beton na een jaar patina vertoont.
Het concept van het gevelsysteem bestaat uit drie lagen bovenop de constructie. Daarvan is de eerste laag waterbestendig en voorkomt daardoor mogelijke schade door het doorsijpelen van water. Student Sandra Manso Blanco, die aan het proefschrift hierover werkt, maakt gebruik van gecarboniseerd beton. Dit beton wordt voor drie weken blootgesteld aan een luchtvochtigheid van 65 procent en een hoog CO2-gehalte.
Daarop ligt de biologische laag: beton met als basis magnesiumfosfaat-cement. Dit beton is een hydrolisch conglomeraat met een lage pH-waarde, waardoor het een goed leefklimaat biedt aan micro-organismen, zonder schadelijke invloed uit te oefenen op het milieu. De derde laag is omgekeerd waterbestendig, waardoor wel water binnen kan dringen, maar niet naar buiten kan lopen. Zo blijft de biologische laag goed nat.
Er is nog steeds veel onderzoek nodig, volgens Manso Blanco. “Op dit moment bekijken we of de gevel onder verschillende klimatologische omstandigheden werkt. De gevelpanelen staan nu opgesteld in Barcelona, Gent en in een lab op de Universiteit van Gent. Aan het eind van het jaar hopen we met de resultaten verder te gaan”, aldus de student.
Bron: de Architect
Reacties