De nieuwe penitentiaire inrichting Zaanstad wordt deels gebouwd met modulaire prefab betonnen units. Consortium Pi2, een samenwerkingsverband van Ballast Nedam en Royal Imtech, heeft Haitsma Beton opdracht gegeven voor de levering van 667 prefab bouwunits, overwegend meerpersoons cellen. De complete units met ingestorte voorzieningen garanderen een snelle plaatsing en afmontage. De bouw is in mei 2014 van start gegaan en medio 2016 wordt de huisvesting voor ruim 1000 gedetineerden in gebruik genomen.
Wekelijk verlaten 20 à 30 units de fabriek voor transport per vrachtauto naar Westzaan. In totaal gaat het om 667 units, waarvan 607 tweepersoons cellen, 36 isoleercellen, 8 minder validen-cellen en 16 ruimtes voor opslag. De laatste levering staat voor eind februari 2015 gepland.
De 3D BIM-engineering van de units heeft de nodige energie en creativiteit gekost. Voor de ontwikkeling en het ontwerp van de complexe bouwelementen met diverse instortvoorzieningen (elektra, sprinkler, vloerverwarming, kozijnen en beveiliging) vond veelvuldig overleg plaats met Pi2, het Rijksvastgoedbedrijf en het ministerie van Veiligheid en Justitie. Systeembouw kent minimale toleranties en stelt hoge eisen aan de 3D-engineering en productie, die speciale maltechnieken vergt.
In een van de productiehallen worden de losse elementen gefabriceerd voor de combinatie van vloeren, daken en sanitaire tussenwanden. Vervolgens worden in een andere hal de vloeren in mallen gelegd, waarna de wanden worden ingestort. Na het ontkisten worden de schachtwanden geplaatst, het dak gemonteerd en de voegen afgewerkt.
De complete units worden casco afgeleverd op de bouwplaats. Per week worden er, verdeeld over de verschillende bouwstromen op het terrein, 24 cellen geplaatst.
Bron: Haitsma Beton
Reacties