Na de behandeling in de Eerste Kamer is duidelijk geworden dat de Wet Kwaliteitsborging niet op korte termijn zal worden wordt ingevoerd. Het CDA heeft zwaarwegende bezwaren, waardoor er vooralsnog geen meerderheid is voor de wet, die moet leiden tot gedeeltelijke privatisering van het bouwtoezicht.
De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, die in februari door de Tweede Kamer is goedgekeurd, houdt onder meer in dat preventieve toetsing van bouwwerken door de gemeente vervalt. In plaats daarvan moeten private partijen methodes ontwikkelen waarmee wordt bewaakt dat aannemers zich houden aan het Bouwbesluit 2012.
De bezwaren gaan onder meer over de te grote verantwoordelijkheid die bij aannemer worden neergelegd en de onduidelijke rol van gemeenten. Gemeenten hebben namelijk wel te taak om te handhaven maar niet om te controleren, waardoor ze onvoldoende informatie hebben om in te kunnen grijpen.
De bezwaren zijn niet nieuw. Eerder werd er al vanuit diverse hoeken stevige kritiek geuit op de wet. Ook de vier grote gemeenten zijn geen voorstander. In een brandbrief riepen ze de Eerste Kamer op het wetsvoorstel te verwerpen.
Plasterk gaat de wet nu in de ministerraad bespreken. Hij verwacht dat de wet daarna terug moet naar de Tweede Kamer.
Reacties