Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Punten voor diploma's BOK en BTA in Constructeursregister

12 juli 2016

Een betonconstructeur kan niet goed functioneren zonder gedegen kennis van betontechnologie. Deze stelling vond tot voor kort slechts weinig steun in de constructeurswereld. Maar er is een kentering waarneembaar. De cursussen Betononderhoudskundige (BOK) en Betontechnologisch Adviseur (BTA) bijvoorbeeld zijn recent met respectievelijk 16 en 24 KE/PE-punten gewaardeerd door het Constructeursregister, en deelname aan deze cursussen kan alleen als eerst ook de cursus Basiskennis Betontechnologie is gevolgd.

In vroeger tijden (eind jaren 70, begin jaren 80) kwam het vak betontechnologie op de HTS nog behoorlijk aan bod. Vaak werd daarbij (niet toevallig) hetzelfde lesmateriaal gebruikt dat ook bij de cursus Betontechnoloog BV werd toegepast. Als je dan na vier jaar van de HTS kwam, had je inderdaad de nodige basiskennis over betontechnologie opgedaan.

Voor iemand die vandaag de dag met een diploma van de HTS komt, geldt dat echter geenszins. Een Bachelor of Built Environment krijgt namelijk nauwelijks nog betontechnologische kennis mee. Het curriculum biedt net genoeg ruimte voor 1 à 2 lessen, zeg maximaal 3 uurtjes. En zelfs als die BBE’er daarna een opleiding tot betonconstructeur gaat volgen, wordt dat tekort bij lange na niet meer gecompenseerd. Deze omissie gaan we sterker voelen, nu het moderne beton uit steeds meer alternatieve grondstoffen gaat bestaan: tientallen verschillende bindmiddelen, secundaire toeslagmaterialen met andere eigenschappen, diverse hulpstoffen en vulstoffen. Het beton gaat zich bijgevolg hoe langer hoe meer afwijkend gedragen van wat de rekenprogramma’s voorspellen.

Constructeurs die Betononderhoudskundige BV of Betontechnologisch Adviseur BV willen worden, moeten daarom eerst de cursus Basiskennis Betontechnologie (BBT) volgen. In 12 avonden à 2,5 uur wordt alle basiskennis aangereikt die noodzakelijk is om bovengenoemde diploma’s te kunnen behalen. Alle hoofdzaken komen langs: bindmiddelen, toeslagmaterialen, hulp- en vulstoffen, mengselsamenstelling, vervaardigen en verwerken van betonspecie, kwaliteit en regelgeving.

Je kunt dit najaar voor deze cursus terecht op drie locaties: Barendrecht (start op 12 september), Meppel en Rosmalen (beide start op 13 september). Aansluitend staan de cursussen Betontechnologisch Adviseur (start op 7 december) en Betononderhoudskundige (start op 2 februari) op het programma.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren