In Haarlem wordt gebouwd aan twee bijzondere woongebouwen. Opvallend is vooral de vorm in relatie tot de toegepaste bouwmethode: ovaalvormige, verspringende verdiepingen, uitgevoerd met tunnelgietbouw.
Het gaat om twee woontorens in het stadsdeel Schalkwijk: Twister en Tango. De namen verwijzen naar de bijzondere vorm. Ondanks het variërende uiterlijk zijn de verdiepingen nagenoeg identiek. De verspringende vormen worden gerealiseerd door de balkons per laag een kwartslag te draaien.
Voor de ruwbouw is gebruikgemaakt van warme tunnelgietbouw. Daarbij werden rechte tunnelbekistingen ingezet, en dat voor een ovale vorm. Om dat mogelijk te maken zijn ronde hoeken gerealiseerd met een aparte tafelbekisting.
Dankzij deze bouwmethode konden de prefab balkons in het snelle ruwbouwproces worden meegenomen, wat aanzienlijke tijdwinst opleverde. Het opnemen van de belastingen uit die balkons, die ieder zo'n 9 ton zwaar zijn, was niet eenvoudig. Dat werd opgelost met extra wapening en sterker beton aan de randen van de verdieping.
Om zeker te weten dat de belastingen uit de balkons konden worden opgenomen, heeft aannemer HSB in het voortraject een proefopstelling gemaakt bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek in Veenendaal. Hiermee kon worden beoordeeld of de tunnels niet te veel zouden vervormen door de balkons.
Door betonmortelleverancier Albeton is een speciaal betonmengsel geleverd dat een gewenste sterkte haalde van 25 N/mm² na een nacht verharden. Hiermee kon een voor tunnelgietbouw gebruikelijke cyclus van één dag worden gerealiseerd. Doordat de verdiepingen zijn verdeeld in vier taartstukken, kon iedere verdieping zo in vier dagen worden gebouwd. De sterkteontwikkeling is in de praktijk nauwlettend gevolgd met meerdere rijpheidscomputers.
Meer over het project Tango en Twister staan in het artikel Ronde, verspringende verdiepingen; toch getunneld.
Reacties