Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Green Capital Nijmegen krijgt ’s werelds langste 3D-geprinte brug

28 maart 2019

Nijmegen maakt deze zomer plaats voor de langste 3D-geprinte brug ter wereld. De voetgangersbrug wordt 28,5 m lang en 3,6 m breed. Ontwerper Michiel van der Kley ontwierp de brug in opdracht van Rijkswaterstaat. In het ontwerpproces is gebruikgemaakt van parametrische software.  

De proefdruk van de geprinte brug bij de TU in Eindhoven is al klaar. 25 maart was de kick-off van het project. Binnenkort wordt de fundering geplaatst. In de tussentijd wordt de brug in delen geprint en zal deze vervolgens op locatie in elkaar gezet worden.

De brug wordt geplaatst in de Geologenstrook, een parkje met waterpartijen aan de rand van Zwanenveld, langs de Van Schuylenburgweg. Daar zal de geprinte constructie een verouderde houten brug vervangen. Komende zomer wordt de betonnen voetgangersbrug geplaatst.

Nijmegen mocht in sinds 2018 als eerste Nederlandse stad ‘Green Capital of Europe’ noemen. De brug is een herinnering daaraan. Een geprinte brug bevat minder beton en is daarmee duurzamer dan een reguliere brug.

Parametrisch ontwerpen
In het ontwerpproces van de brug is ook gebruik gemaakt van parametrische software. Ontwerper van de brug, Michiel van der Kley, vertelt hierover: “Het mooie van parametrisch ontwerpen is dat je de software kunt gebruiken om uiteindelijk minder materiaal te gebruiken. Zo rekent de software bijvoorbeeld uit hoeveel beton er nodig is en op welk punt in de constructie. Het is wel wensdenken; uiteindelijk zijn er ook gewoon tekeningen gemaakt. De regel- en wetgeving is er nog niet op aangepast. Zo is voor de bouwvergunning uiteindelijk een tekening nodig.”

Wat is parametrisch ontwerpen?

Parametrisch modelleren vormt een uitkomst in de hedendaagse bouw, waarbij architectonische ontwerpen steeds vaker zeer complexe vormen en uitdagende materiaalcombinaties bevatten en de druk op tijd en budget hoog is. Er kan veel worden bereikt op het gebied van efficiency en flexibiliteit als ontwerp- en productievraagstukken worden opgelost met een combinatie van software, waarbij ontwerpen parametrisch worden opgezet. Door een proces van design by performance kunnen snel en prestatiegericht modellen worden gegenereerd. Ook kunnen in een laat stadium van het ontwerpproces wijzigingen worden doorgevoerd in een responsief model.
Lees hier meer over parametrisch ontwerpen.

Themanummer Cement over Parametrisch ontwerpen

Bekijk hier het themanummer van Cement over parametrisch ontwerpen dat eind 2018 uitkwam.

test

werkt

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren