Op 14 augustus werd er circa 1350 m³ beton gestort voor de vloer van de toekomstige behandelruimten van het protonentherapiecentrum van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen). Hiervoor is een speciale betonsoort toegepast.
In totaal wordt de vloer 4,0 m dik. Hij wordt in verschillende lagen gestort. Deze eerste stort betreft een laag van 1,0 tot 1,2 m dik.
Uitgangspunt voor het beton is dat het over 100 jaar als granulaat op een verantwoorde manier moet kunnen worden hergebruikt en vrij moet zijn van protonstraling. Daarvoor zijn speciale betonmengsels nodig met alternatieve grondstoffen. Om ook van deze grondstoffen de geschiktheid aan te tonen, is een mengsel samengesteld door de Kwaliteitsdienst Beton samen met TU Delft en enkele stralingsdeskundigen. Deze mengsels zijn met de constructeur besproken. De Betonmortelcentrale Groningen levert ze op samenstelling. De wanden moeten na 56 dagen een sterkte hebben van C20/25 en de vloer een sterkte van C30/37, ook na 56 dagen.
Het verhardende beton creëert in dit project nogal wat warmte, de grondstof die daar verantwoordelijk voor is wordt bewust gekozen en in een zo laag mogelijke dosering toegepast. Om het daarnaast ook nog verwerkbaar te houden worden vulstoffen gebruikt om de fijne fractie aan te vullen.
Bron: VOBN
Reacties