Kathlijn de Booij heeft met haar inzending Watertegels de ideeënprijsvraag 2012 ‘In de kiem gescoord – Speels Beton’ gewonnen. Doel van de prijsvraag, een initiatief van het Cement&BetonCentrum, is het stimuleren van duurzame en innovatie ideeën op betongebied. Editie 2012 had als thema de invulling van de openbare ruimte.
Dat beton op verschillende manieren in de openbare ruimte kan worden ingezet, was goed te zien aan de grote diversiteit aan ideeën. Niet alleen nieuwe ontwerpen, ook andere toepassingen, vernieuwende materialen en bijzondere combinaties passeerden de revue.
Uit 99 inzendingen moest de jury, bestaande uit deskundigen op het gebied van betonconstructies en openbare ruimte, een winnaar kiezen. Onder voorzitterschap van Jan van Ginkel (algemeen directeur gemeente Schiedam) beoordeelde de jury alle inzendingen op relevantie met betrekking tot het thema (Speels Beton), en heeft de inzendingen ingedeeld in een aantal categorieën. Uiteindelijk werden drie nominaties geselecteerd en werden vier inzendingen beloond met een eervolle vermeldingen.
Tijdens het symposium ‘Inspiratie voor de openbare ruimte’, op 18 januari 2013 in Rotterdam, ontving Kathlijn de Booij haar prijs, een cheque ter waarde van € 5.000,- uit handen van André Burger, directeur van het Cement&BetonCentrum, voor verdere ontwikkeling van haar idee. Daarnaast kreeg De Booij van de juryvoorzitter een blijvend aandenken, een award in de vorm van een betonnen kubus.
“Watertegels is een prachtig voorbeeld van kracht en eenvoud. De 30 x 30-tegels kunnen op een bijzondere manier op reguliere plaatsen in de openbare ruimte ingezet worden. Er komen bij de Watertegels verschillende aspecten bij elkaar: het (starre) rasterpatroon van de tegelvloer wordt op luchtige wijze doorbroken door de (schijnbaar) toevallige loop van het water. Maar ook de uitsparingen zijn volgens een intelligent systeem ontwikkeld. Creativiteit kan in iets heel kleins zitten en in iets wat iedereen kent,” aldus de jury.
Ballonbeton, Kees Valentijn.
Een kunstzinnige betonnen ballon met een diversiteit aan mogelijkheden: klimbol, rotstuin, gedenksteen, vogelvriendelijk.
Kleine beestjes, groots effect, vanPlan vormgevers.
De instandhouding en groei van verschillende insectensoorten kan worden gesteund door het bouwen van wanden als variant op de steeds bekender wordende insectenhotels of insectenmuren. In het beton worden gaten gemaakt van verschillende doorsneden en diepten.
Repla, Immerz. stedebouw architectuur.
Zitbankjes als eenvoudig modulair systeem, gebaseerd op het speelgoed Kapla.
Make the bead, buro HBLZ.
Met innovatieve 3D-technieken ontwikkelen van speelse mogelijkheden in de openbare ruimte.
Strandopgang Noordwijk, LINT landscape architecture en XML Architecture Research Urbanism.
Nieuwe strandopgangen die Noordwijk een oplossing bieden voor zeespiegelstijging en klimaatverandering.
Straatkamers, Lena van der Wal.
De Straatkamers zijn eigenlijk woonkamers op straat, gevormd rondom het bestaande straatmeubilair.
Alle inzendingen zijn gebundeld tot de publicatie ‘Speels Beton’. Deze is te downloaden via de website www.indekiemgescoord.nl.
Reacties