Van de 18 moties die over het Bouwbesluit 2012 zijn ingediend, zijn er 12 aangenomen. Dit ondanks het negatieve advies van minister Donner. Of dit gevolgen heeft voor de invoeringsdatum van 1 april 2012 is nog onbekend.
De moties werden aangenomen tijdens een stemming in de Tweede Kamer op 1 november. Van de 18 moties die zijn ingediend werden er 5 verworpen, 1 ingetrokken en 12 aangenomen. Het resultaat hiervan is globaal dat de nieuwbouweisen omhoog gaan.
Zo betreft een aangenomen motie de verhoging van de Rc-waarde naar 5,0. Ook wordt de geluidisolatie-eis tussen verblijfsruimten binnen de woning gehandhaafd. Een andere eis is dat er een spoedwet moet komen waarmee het mogelijk wordt tekortkomingen in het Bouwbesluit snel te repareren.
Uit de moties spreekt niet veel vertrouwen in de bouwsector. Zo zou de Rc-waarde niet meer bepalend moeten zijn. Immers de energiezuinigheid van woningen moet tot uitdrukking komen in de EPC, die op private normgeving is gebaseerd. Dit wantrouwen blijkt verder uit de verplichte garantiestelling bij een gecertificeerde toetsing en doorontwikkeling van de duurzaamheidseis.
De Tweede Kamer geeft een erg duidelijk signaal af naar minister Donner: het moet klaar zijn met de bouwlobby. De belangen van de gebruikers moeten centraal staan en beter worden afgewogen.
Op het eerste gezicht lijkt nu na een ‘Veegbesluit’ een ‘Stoffer-en-blikbesluit’ onontkoombaar. Hiervoor waarschuwde het Expertisecentrum Regelgeving Bouw al eerder. Dit kan gelet op alle procedurele aspecten (Raad van State, Europa), onmogelijk leiden tot publicatie in het Staatsblad / Staatscourant vóór 1 januari 2012, een voorwaarde die de minister zelf stelde. Of dat daarmee ook gevolgen heeft voor de ingangsdatum is nog niet te zeggen.
Bron: Omgevingsweb
Reacties