Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Ventilatie via beton

13 mei 2011

Een speciaal ventilatiesysteem benut de massa van beton om de inblaaslucht op de juiste temperatuur te brengen. Een praktijkschool in Dieren kon op die manier toch worden voorzien van koeling, toen bleek dat een WKO-systeem niet was toegestaan.

Voor de school was in eerste instantie het plan om een klimaatsysteem met betonkernactivering toe te passen. Maar omdat de praktijkschool in een waterwingebied ligt, is een WKO niet toegestaan. Een alternatief werd gevonden in het Duitse systeem ConcretCool, waarbij de betonmassa thermisch geactiveerd wordt door middel van ventilatielucht.

Bij ConcretCool wordt de betonmassa op een constante temperatuur gehouden, zodat die een belangrijke rol speelt in verwarming en koeling. In plaats van water wordt hier lucht gebruikt. Daarnaast zorgt de kern van het beton ook voor koeling of (na)verwarming van de ingeblazen ventilatielucht. Het systeem kan daardoor niet als hoofdverwarming worden benut.

Ingestorte buizen

Basis van ConcretCool, van de Duitse firma Kiefer Luft- und Klimattechnik, zijn speciaal ontwikkelde aluminium buizen (ø 80 mm) die in de kern van het beton worden ingestort. Deze buizen monden langs de gevel uit in de lokalen. Aan de andere zijde zijn ze aangesloten op een centrale luchttoevoerleiding, die in de gangzone is aangebracht boven een verlaagd plafond.

Vrije koeling

In de zomerperiode maakt het systeem gebruik van vrije koeling, waarbij de relatief lage nachttemperatuur wordt gebruikt om zowel de kern als het oppervlak van het beton te koelen. De lucht die overdag wordt ingeblazen, wordt zo dus gekoeld door de kern van het beton. De overtollige warmte in de lokalen wordt opgenomen door het betonoppervlak van de plafonds. Hiermee wordt een koelvermogen gerealiseerd tot 80 W/m².

Voorverwarmd

In de stookperiode zorgt het systeem ervoor dat er lucht wordt ingeblazen van circa 21ºC .De ingeblazen lucht wordt gedeeltelijk verwarmd door het beton. Mocht het buiten te koud zijn, dan wordt de ingeblazen lucht voorverwarmd in de centrale luchtbehandelingskast. In deze kast is ook een warmtewiel ondergebracht die de warmte uit het gebouw voor ten minste 80 procent terugwint. Het beton blijft op temperatuur door de warmteproductie en verwarming in de lokalen.

In het werk gestort beton

De leidingen bevinden zich constructief gezien in principe in de neutrale zone van het beton. Dat kan op een breedplaatvloer, maar in dit project is vanwege de gebouwvorm gekozen voor in het werk gestort beton. De vloer is wel iets dikker uitgevoerd dan constructief nodig was geweest. Dat komt door de vele leidingen, maar ook door de bochtstukken van de buizen. Luchtleidingen hebben een grotere buigstraal nodig dan de watervoerende leidingen van reguliere betonkernactivering.

Lees ook eerdere berichtgeving over dit onderwerp op Cementonline.

Bron: Bouwwereld

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren