Vanaf 2015 moet de markt de controle op de constructieve veiligheid van gebouwen overnemen van gemeenten. Dat zijn althans de plannen van het huidige kabinet. De reacties op deze plannen zijn verdeeld. VNconstructeurs wil de discussie erover aangaan en organiseert de komende maanden rondetafeldiscussies.
De meningen over de privatisering van bouwtoezicht zijn verdeeld. Zo sprak Frens Pries, directeur van de Betonvereniging, in Metro al eerder zijn zorgen uit. "Straks is er dus geen bouwtoezicht meer. Sowieso is het toezicht al ernstig uitgekleed. Vroeger had je bij een bouwproject een hoofdconstructeur die alles controleerde. Met de vergaande specialisering worden steeds meer deelprojecten uitbesteed aan verschillende constructeurs. De één rekent de vloeren uit, de ander de kolommen, maar niemand houdt het geheel in de gaten."
Joop van Leeuwen, voorzitter van het Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc) vreest dat de onafhankelijkheid van het bouwtoezicht in gevaar komt. "Je kunt een slager karbonades laten controleren, maar hij zal niet zo snel zeggen dat ze slecht zijn." Diezelfde mening is Johan Galjaard, voorzitter van VNconstructeurs, toegedaan. "De gemeente is als controleur onafhankelijk, private partijen zijn dat niet. Je kunt er donder op zeggen dat bij de aanbesteding wordt gekozen voor de toetser die het goedkoopst is. Dat zijn de toetsers die er de minste aantal uren in stoppen. Dat is geen garantie voor kwaliteit." Maar helemaal ontevreden is VNconstructeurs niet: “Privatisering is geen slecht idee en biedt wellicht ook mooie kansen. Maar het moet minimaal meer leveren op het gebied van constructieve veiligheid dan het huidige systeem." Bouwend Nederland deelt de zorgen over de privatisering van het toezicht niet. "Privaat toezicht is niet slechter."
Om een goede discussie te kunnen organiseren, wil VNconstructeurs de komende maanden met constructeurs uit de markt en vertegenwoordigers van Bouw- en Woningtoezichten in gesprek gaan. Daarvoor worden in diverse regio’s rondetafelgesprekken georganiseerd.
Ook de Betonverenging erkent het belang van de ontwikkeling en organiseert op 6 een studiemiddag over de toekomst van (privaat) bouwtoezicht. Dit wordt een studiedag met COBc én TIS.
TIS is een van de mogelijke oplossingen voor deze ontwikkeling. TIS staat voor Technical Inspection Service en geeft al 10 jaar een onafhankelijk en deskundig kwaliteitsoordeel over bouwwerken in de B&U en GWW-sector. De methode richt zich op het beoordelen van het ontwerp met schaduwberekeningen en –analyses en het inspecteren van de uitvoering om zo vast te stellen of de risico’s van het bouwwerk tot een aanvaardbaar niveau zijn teruggebracht.
Bron: Metro, VNconstructeurs
Reacties