In de cursus Bruggen Beton komen de verschillende constructievormen voor kleine en grotere overspanningen van bruggen aan bod. Daarnaast wordt ingegaan op het onderscheid tussen ter plaatste gestorte en prefab dekconstructies en worden de specifieke constructieve eigenschappen en toetsingen van brugconstructies met behulp van de Eurocode behandeld. Cursusdata zijn 21 en 28 januari in Utrecht.
Tijdens de cursus staat het ontwerpen en dimensioneren van betonnen bruggen en viaducten centraal. Bruggen zijn afwijkend van andere constructievormen door de forse veranderlijke belastingen, de toepassing van nagerekt/voorgerekt voorspanstaal en de invloed van het ontwerpcriterium vermoeiing. Ook hebben verschillende bouwmethoden invloed op de uiteindelijke krachtsverdeling in de constructie en worden prefab dekconstructies met hun specifieke eigenschappen vaak toegepast in de bruggenbouw.
De cursus wordt georganiseerd door de Betonvereniging en Bouwen met Staal.
Docenten van de module zijn ir. R.P.H. Vergoossen (Royal HaskoningDHV) en ir. J.W. de Vos (Wagemaker). Het theoretische deel van de cursus zal worden verduidelijkt aan de hand van een case studie. Deze module Bruggen Beton betreft met name nieuwe bruggen en is bestemd voor constructief ontwerpers, constructeurs, docenten, medewerkers van controlerende instanties en aannemers.
De hier gepresenteerde cursus is de tweede uit een serie van vijf cursussen over bruggen:
Module 1: Bruggen algemeen
Module 2: Bruggen Beton
Module 3: Stalen bruggen
Module 4: Staal-beton bruggen
Module 5: Hergebruik bruggen o.b.v. NEN 8700
Reacties