Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Winnaars ENCI Studieprijs bekend

18 november 2016

Tijdens de Betondag is de voor 39e keer de ENCI Studieprijs uitgereikt. Uit de 18 studies uit Nederland en Vlaanderen, in drie categorieën (Universiteit, Hogeschool en Professional Masteropleidingen), heeft de vakjury een keuze gemaakt. Daarnaast heeft het publiek gestemd op de favoriete studie.

In de categorie Universiteit is de eerste prijs voor Werner Vos (TU Delft) voor zijn studie ‘Stop criteria for proof loading’. Hij onderzocht het proefbelasten van kunstwerken. Omdat de grens van de belasting moeilijk is te bepalen zonder het kunstwerk te beschadigen, heeft hij een stopcriterium ontwikkeld. Volgens de vakjury leidt het onderzoek tot direct bruikbare inzichten in de waarde van scheurwijdte, doorbuiging en stijfheidsreductie als stopcriterium.

De tweede prijs in de categorie Universiteit is voor Marijn Bruurs (TU Eindhoven) voor zijn studie ‘Crack width control’. Bruurs onderzocht of de gebruikte rekenmodellen voor de scheurwijdte in beton voor verbetering vatbaar zijn en waar dan de voornaamste winst wordt geboekt. Volgens de jury is de aanpak verfrissend en vernieuwend. Door middel van een uitvoerige Monte Carlo analyse is aangetoond dat de hoeveelheid beton die wordt toegekend aan de trekstaaf, de effectieve oppervlakte en de dekking op de staaf samen bepalend zijn. Betere modellen en meer kennis over parameters kunnen de betrouwbaarheid van scheurwijdteberekening vergroten. Dit moet nog verder worden onderzocht. Naast de tweede prijs, ontving Marijn Bruurs ook de studentenpublieksprijs.

Roland Snelders wint in de categorie Professional Masteropleidingen de eerste prijs voor zijn meesterproef met als onderwerp de verbreding van een bestaande kokerbrug in knooppunt Holendrecht. Snelders bestudeerde vier mogelijke varianten, waarbij de beste variant is gekozen op basis van een trade-off matrix. De variant is verder uitgewerkt en er is rekening gehouden met de effecten van tijdsafhankelijke vervorming van het te storten beton. De jury noemt de aanpak origineel, hoewel  er bestaande rekenmethodes worden gebruikt.

Eervolle vermeldingen

Naast de prijzen zijn ook eervolle vermeldingen uitgereikt.

Universiteit

  • Wouter van der Linde van de TU Delft heeft de betrouwbaarheid van hoogbouw met betonnen kernwanden tijdens aardbevingen onderzocht.
  • Mark Casteleyn en Pieter Fernagut van de Universiteit Gent onderzochten of het mogelijk is om het eindblok (hamerstuk) bij een voorgespannen prefab ligger weg te laten.
  • Panagiotis Evangeliou van de TU Delft is bezig geweest met het implementeren van bestaande stochastische module in een commercieel softwaresysteem.

Hogeschool

  • Dimitry Stockman en Tuur D’Hauwe van de Universiteit Gent. Zij hebben gekeken naar de invloed van het productieproces op de krachsoverdracht in voorgespannen prefab liggers met voorgerekt staal.
  • Kaj Kuipers van de Hogeschool Amsterdam heeft onderzoek gedaan naar de beste oplossing voor een brug: vezelversterkt ultra-hogesterktebeton of vezelversterkte kunststof.

Professional Masteropleiding

  • Joris Hesselink heeft de eervolle vermelding gekregen voor zijn variantenstudie op tribuneliggers in het stadion de Kuip in Rotterdam gekregen.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren