Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Zwaar beton vervangt bodemverankering

17 november 2015

De garagevloer van een ondergrondse parkeergarage van het gemeentehuis van Täby (Zweden) ligt onder het grondwaterniveau, waardoor de druk van het grondwater de constructie optilt als deze niet zwaar genoeg is. Traditioneel worden dergelijke vloeren in deze regio verankerd in de rotsbodem. Echter, in dit geval kozen de constructeur en aannemer voor een oplossing met zwaar beton, met een kortere bouwtijd en lagere kosten tot gevolg.

Het gemeentehuis wordt gebouwd in het centrum van Täby (ten noorden van Stockholm). Het gebouw bestaat uit zeven verdiepingen waarvan de onderste twee de parkeergarage beslaan. Van deze garage bevindt zich de onderste verdieping onder het grondwaterniveau. Omdat de fundering onder grondwaterniveau ligt, oefent het grondwater een opwaartse druk uit op de gehele constructie. De bovenste kantoorverdiepingen van het gebouw hebben een grotere overspanning dan de twee onderste garageverdiepingen. Dit leidt tot een te laag eigen gewicht op twee kolomrijen onder de garagevloer. Bij hoog grondwater zou de bodemplaat bij deze rijen plaatselijk omhoog komen. De normale werkwijze in een dergelijk geval is verankering in de rotsbodem. In dit geval wordt dat bemoeilijkt omdat zich onder de bodemplaat boorgaten bevinden voor geothermische koeling. Als alternatief is gekozen het beton van de kolomvoeten te vervangen door zwaar beton.

Storten

De bodemplaat en de wanden zijn onder het grondwaterniveau gestort. Er werd besloten onder de bodem twee stroken te storten. Er werd gestreefd naar een betondichtheid van 3570 kg/m3, om aan de eisen te voldoen. Gewoon beton heeft een dichtheid van circa 2300 kg/m3. Om bij hetzelfde volume een hoger gewicht te bereiken, moet aan het beton een toeslagmateriaal worden toegevoegd met een zeer hoge dichtheid. Hiertoe is het zand en grind vervangen door het zogenoemde MagnaDense, een natuurlijk ijzerertsproduct dat wordt geproduceerd conform de geldende eisen voor toeslagmateriaal in beton. Het materiaal heeft een dichtheid tot 5100 kg/m3 (vergelijk grind heeft een dichtheid van circa 1600 kg/m3). Het materiaal is leverbaar in fracties van 0-2 mm, 0-8 mm en 2-20 mm. Het beton (200 m3) dat uiteindelijk in dit project is toegepast had een dichtheid van zelfs 3700 kg/m3, waardoor het ruim voldeed aan de gestelde eisen.

Projectgegevens:

architect: White Architectenconstructeur: Swecoaannemer fundering: Skanska

leverancier MagnaDense: LKAB Mineralsoplevering fundering: 2014oplevering project: 2015

Gegevens MagnaDense

Specifieke dichtheid: 4,8-5,1 g/cm3H2O absorptie: <0,3%Korrelvorm: hoekig Textuur: ruw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren