De bouwsector heeft van oudsher een ingewikkelde relatie met duurzaamheid. We produceren 30% van alle CO2 in Nederland, onder andere bij de productie, transport en verwerking van beton en asfalt. Ook zijn we verantwoordelijk voor 50% van het gebruik van fossiele grondstoffen als zand, grind, cement en aardolie in Nederland. Daarnaast produceren we 40% van de afvalstoffen in ons land. En al dat nieuwe asfalt en beton faciliteert vervolgens weer meer verkeer, dat ook weer CO2-uitstoot….
Omdat wij aan de toekomst bouwen, nemen we die toekomst serieus! De sector staat bol van de innovaties om de CO2-uitstoot te reduceren en minder gebruik te maken van eindige voorraden grondstoffen. We maken vaker circulaire ontwerpen en gebruiken in toenemende mate circulaire producten of zelfs hernieuwbare biobased producten. Deze laatste dienen beide doelen. Ze bestaan voor een groot deel uit natuurlijke grondstoffen als bamboe, suikerriet, hars en myscanthus (olifantengras), die weer aangroeien binnen de levensduur van het toegepaste product. En tijdens deze groei nemen de planten weer CO2 op!
Waar we jarenlang nieuwe ‘infra-producten’ hebben gemaakt met beproefde materialen, maken we nu dezelfde producten met nieuwe materialen! Circulair of biobased. Voorbeelden zijn:
Daarnaast zijn we ook op kleinere schaal goed bezig: vaker thuis werken, online vergaderen ondergrondse energieopslag voor de verwarming en koeling van kantoren, zonnepanelen op de keet, LED-verlichting erin, insectenhotel erachter, enzovoort.
Om in de juiste terminologie te blijven: we zijn er nog niet, maar we zijn zeker op de goede weg!
Noor Hogeweg
Reacties
jan - van del 11 september 2024 13:53
topieee